Dastamen-papilak
Nork ez du entzun dastamen-papilakJanari goxoen plazer zoragarria edo besteekiko nazka sentitzen dugunaren arduradunak dira. Argi dago esku hartzen dutela mihiaren funtzionamendua. eta, beraz, zehatz-mehatz jakin behar duzu zer diren zehazki eta nola transmititzen dioten informazioa zure garunera.
Dastamen-papilak: zer dira eta zer egiten dute?
The dastamen-papilak Funtsean, dastamen fenomeno osoan unitate txiki bat osatzen dute. Badakizu benetan zergatik dauden hor? Antzinako garaietatik, lehen arbaso gizakien sena garatu zen pozoitsuak izan zitezkeen jakiak eta jangarriak izan zitezkeen beste batzuk saihesteko. Pozoi askoren zaporea pikantea edo mingotsa da, eta janari jangarriena, berriz, gozoa izan ohi da. Horregatik, papila hauek "iragazki" gisa garatu ziren jaki arriskutsuak saihesteko.
Nola dastatu dezakezu?
Irentsi ondoren, elikagai-molekulak mihian dauden papila izeneko egitura hauetara iristen dira. Berez, Dastamen-papila dastamen-hartzaile zelula askok osatzen dute, dastamen-papilak, janaritik zaporeari buruzko informazioa jasotzen dutenak.
Aldi berean, hauek Dastamen-papilak dastamen-nerbio-zuntzekin lotuta daudeJanarietako substantzia kimikoa hartzaile hauei lotzen zaienean, seinalea nerbio-zuntzei transmititzen diete. Laburbilduz, dastamen-papilek funtsezko zeregina dute dastamen-mekanismo osoan.
Mihia bost zapore nagusirekiko sentikorra da: gazia, gozoa, garratza, mikatza eta umami.
Zenbat papila ditugu?
Berez, zu mihiak guztira 2000 eta 4000 dastamen-papila artean dituMihian ikusten dituzun koska zuri-arrosa txiki horiek, egia esan, dastamen-papiletan dauden proiekzioak dira. Bakoitza batez beste sei dastamen-papila ditu bere gainazaleko ehunean ezkutatutaEta, aldi berean, gogoratu papila bakoitzaren barruan dastamen-papila asko daudela.
Biztanleriaren laurden batek gutxi gorabehera uste du bere burua zapore-intentsoa duela. Horrek esan nahi du dastamen-zentzua areagotua dutela, batez ere janari mingotsekiko eta zehazki 6-n-propiltiouracil (PROP) izeneko konposatuarekiko. Beste laurden batek uste du janarien zaporearekiko sentikortasun gutxiago duela edo sentikortasun gutxiago duela eta PROParen zapore mingotsa hautemateko gai ez dela.

Zer dastamen-papil mota daude?
Hiru papila mota daude: fungiformea, zirkulatzailea eta foliatuaPapila fungiformeak dira ohikoenak eta mihiaren puntan eta ertzetan aurkitzen dira batez ere. Zapore gozoak detektatzen dituzte. Bakoitza zapore mota espezifiko bat edo sentsazio desberdin bat detektatzeaz arduratzen da.
Janariaren zaporea usaimenaren bidez ere ematen da. usaina, zapore asko modulatzen laguntzen baitu. Gogoratu katarroa duzunean dastamenaren zati bat gal dezakezula. Baina dastamen-papilak ezinbestekoak dira gorputzarentzat. hizkuntzaren funtzionamendua, Esan dizuegun bezala, interesgarria da giza gorputzaren fisiologiari buruzko guztia jakitea.