Neguan jateko barazkiak eta frutak
Neguan jateko barazkiak eta frutak
www.eldiario.es-en artikulua
Neguan ohikoak diren eguzki ordu gutxi batzuk izan arren, lurrak urtaro honetako ohikoak diren muturreko eguraldi baldintzei aurre egiten dieten produktuak ematen dizkigu.
Udazkenetik gatoz, sukaldean eman digun marroi eta laranja koloreak kalabaza edo patata gozoen moduan. Orain, urteko sasoirik hotzenaren erdian, despentsa hilabete hauetako hotzari erresistenteak diren landarez betetzen da. Tenperatura baxuekiko erresistentzia hori batez ere... brokoli edo aza gorriaren kolore berde iluna.
Neguan, kaloria gutxiko fruta eta barazki ugari ditugu eskura, bitamina eta mineral ugari ematen dizkigutenak, sistema immunologikoa indartzen dutenak eta katarroari eta gripeari aurre egiten laguntzen digutenak. Neguan, urtaro aldaketa guztiekin gertatzen den bezala, despentsa edo... fruta eta barazki tiradera eta urtaroari egokitu; horrela egiteak gure gorputzak hobeto egokitzen laguntzen dio dagoen urtaroari.
Barazki hotzak
Argazkia: Pixabay
Eguraldi hotzeko barazkiek, eguraldi epeleko barazkiek ez bezala, landarearen atal desberdinak eskaintzen dituzte jangarri gisa: kasu batzuetan, hostoak, beste batzuetan, erraboilak edo sustraiak. Espinakak, porruak, Bruselako aza, tipula, baratxuria, etab., uretan, zuntzetan, bitaminatan eta mineraletan aberatsak diren elikagaiak dira. Hala ere, gantz eta proteina gutxikoak dira eta karbohidrato gutxi dute, patatak bezalako barazki batzuk izan ezik.
Neguko barazki gehienek sukaldaritza teknika guztiak ondo jasaten dituzte: egosiak, lurrunetan eginak, gisatuak, frijituak, labean eginak, plantxan eginak edo beste elikagai batzuekin konbinatuak. Hostoak dituzten barazkiei dagokienez, kontuan hartu behar da... bitamina gehiago Kanpokoak dira, ilunenak, eguzki-argia gehien jo dutenak (nahiz eta barnekoak, zurienak, nahiago izan ohi diren).
Denboraldi honetako produktu tipiko batzuek zapore mingots nabarmena dute, agian guztientzat ez den ezaugarria, eta irakiten direnean, usain oso bereizgarria botatzen dute askotan, jende askok saihestu nahi duena lehenik erre eta gero berriro ur freskoarekin egosten saiatuz.
Aza
Aza familiakoena da gehien erabiltzen dena saldak eginBruselako azak, brokolia eta azalorea guztiak horren barruan daude. sufrea daukate, antioxidatzaile indartsua. Brokolia normalean egosi jaten da, nahiz eta ozpinetan beratu edo ozpinetan ere jar daitekeen. Bruselako azak C bitaminan eta azido zitrikoan aberatsak dira.
Antioxidatzaile naturalen iturri garrantzitsua dira, hala nola antozianinen (barazki hauen kolore more tipikoa) eta beta-karotenoen (hori-laranja-gorrixka kolorea). Egosi ondoren bakarrik jan daitezke. Egosteko denborak ez luke 10 minutu baino gehiago izan behar, bestela ilundu eta testura biguna hartuko dute, ahogozagarri bihurtuz.
Tipulak, baratxuria eta porruak
Bere zati jangarria bonbilla da. Badute propietate mukolitiko eta antiseptikoakTipularen edo antzeko beste edozein barazkiren esentzia arnasteak mukia kanporatzen laguntzen du eta baita eztula arintzen ere.
Arbiak
Bere hostoak, arbi berdeak, edukitzeaz gain folatoak, C eta E bitaminakBeta-karoteno kopuru handiak ere badituzte. Jangarri den zatia sustraia da, erremolatxak edo azenarioak bezala. Batzuek barazki honek gas asko eragiten dituela uste dute, beraz, hobe da kontuz ibiltzea jatean.
Espinakak
Jangarria den zatia hostoak dira, zerbak edo arkume-letxugak bezala. Bere kolore berde biziak A bitamina duela adierazten du, eta horregatik gomendatzen da sistema immunologikoa indartzeko. Gainera, B9 bitaminan edo azido folikoan aberatsa, beraz, haurdun dauden edo edoskitzen ari diren emakumeentzat gomendatzen da. Kaloria gutxiko edukia duenez, pisua galtzera bideratutako dietetan sartu daiteke.
Zerba suitzarra
A bitaminan oso aberatsak dira eta folato kopuru handia dute, eta horrek Globulu gorri eta zurien eraketan parte hartzen dutePotasio, burdina eta iodo kantitate handiak ere ematen dituzte.
Kardua, orburua, eskarola eta endibia
Asteracia familiako barazkiak, denak potasioan aberatsak, ere unerik onenean daude.
Babarrun berdeak, baba zabalak eta ilarrak
Lekale hauek, zuntzez, proteinez eta karbohidratoez aberatsa Ia berdin, baina kalorietan neurtuta, otsailaren hasieran iristen dira gailurrera mediterraneoko kliman eta martxoan klima kontinentalagoetan.
Neguko fruituak

Argazkia: Pixabay
Neguko fruituek mineral asko dituzte, eta horiek digestioa eta gibelaren funtzioa hobetzen dituzte eta hezurrak indartzen dituzte.
Laranjak, mandarinak eta pomeloak
Laranjak, mandarinenak eta pomeloak bezalako zitrikoak aurki ditzakegu beren unerik onenean, C bitaminan eta zuntzean aberatsa.
Sagarrak
Era berean, sagarrakUdazkenean biltzen diren arren, ondo kontserbatzen dira eta negurako elikagai ona dira. Zuntzetan ere aberatsak dira, batez ere zuntz disolbagarrian.
Udareak
The udare zuria, forma luzanga eta azal fin eta distiratsuarekin, onurak eskaintzen dizkio nerbio-sistemari. Perako konferentzia, forma luzangakoa ere bai baina azal zakarra eta orban marroi txikiak dituena, ur kantitate nabarmena eta mami oso aromatikoa duen udare bat da.
Marrubiak
Neguko beste fruta sasoiko bat marrubia da, denboraldia otsailetik maiatzera uzta biltzea eta fruta hau jateko garairik onena. C bitaminan, zuntzetan eta azukreetan aberatsa da.
Zergatik den garrantzitsua sasoiko jakiak jatea
Izenak dioen bezala, sasoiko elikagaiez hitz egiten dugunean, fruta eta barazkiak bezalako produktuak sasoiko dauden uneari egiten diogu erreferentzia, kontsumo puntu optimoan daude eta merkatuan denbora gutxian bakarrik daude eskuragarri. Heldutasun gorenean bildu eta une egokian bildutako sagarrak zaporetsuagoak izango dira eta beren propietate organoleptiko optimoak mantenduko dituzte (zaporea, usaina, itxura, etab.). Gainera, ikuspuntu ekonomikotik, merkeagoak izango dira, eskaintza gehiago egongo baita.