ITURRAMA · 948 177 494 · Pedro I kalea, 3, Behea
WhatsApp
LEZKAIRU · 848 640 123 · Fidel Lázaro Aparicio kalea, 5. zk

Gabon hauetan kezkatu beharko gintuzketen turroiaren bost osagai

Artikulua egilea: www.eldario.es

Gabon hauetan kezkatu beharko gintuzketen turroiaren bost osagai

Garrantzitsua da kontsumitzaile gisa ziurtatzea erosten dugun turroia gure gorputzerako osasungarriak diren, ingurumena errespetatzen duten eta haurren esplotazioa baztertzen duten osagaiekin egina dagoela.

Industria-turroi gehienek ez dituzte alderdi horietako bat edo beste betetzen, guztiak ez badira ere.

Turroia dagoeneko hor dago tradizio bat baino askoz gehiagoGabonak Gaztelania gure arbaso arabiarrek egindako gozogintzan du sustraia - zortzi mendez penintsulan bizi izan zirenak -; gaur egun Gastronomia esportazioaren arrakasta istorio bat da dagoeneko EBko inguruneko herrialde gehienetara iristen dena eta Asiara, arabiar herrialdeetara eta Estatu Batuetara begira dagoena, non bere kontsumoa bizkortzen ari den.

Urtero, garai honetan, gozoki honen milaka tona fabrikatzen, merkaturatzen eta kontsumitzen dira sustrai kristaudun Europako herrialdeetan - gutxi gorabehera 34.000 tona-, beraz, fabrikatzeko erabiltzen diren lehengaien eskaria urtaroen arabera handitzen da. Hala ere, beste kontinente batzuetara hedatzen ari da, non Gabonak ez dira errituzko jaiak, bere eskaria hamabi hilabeteetan zehar konstante bihurtzen hasten da.

Ondorioz, lehengaiak lortzeko beharra Turroi-industria pixkanaka hazten ari da, turroi-enpresen tamainarekin eta haien esportazioekin batera, eta horrek egoerak sortzen ditu arriskua estresa, bai ingurumenean, langileen eskubideetan eta haurren esplotazioan, bai kontsumitzaileen osasunean. Horiek guztiak interes ekonomikoek bultzatuta daude.

Turroia bada. bere hedapena sendotzen amaitzen duIndustria honek beste edozein elikagai-sektore nagusik bezalako arazo berdinak sor ditzake: baso tropikalen deforestazioa, haur langileen esplotazioa, osasungaitzak diren materialak erabiltzea eta beste arazo batzuk. Horregatik, kontsumitzaile gisa aukerarik onena da Eskatu turroi jasangarriak, osasungarriak eta bidezkoakJarraian aurkezten dizuegu Turroiaren bost osagai sentikorrenakarazoak sortzeko eta, beraz, gehiago kontrolatu behar dira.

1. Palma olioa

Turroietan hutsune handia zegoen, batez ere artisauetan, kontsumitzaileen presioak marka handiak ordezkatzera behartu zituen arte. trans gantzak beste ore egonkortzaile osasuntsuago batzuek. Hemen sartu zen azken urteetako erremedio bikaina: palma olioaArazoa da giro-tenperaturan dagoen olio erdi-solido honek daramala Hego-ekialdeko Asiako oihan tropikal gehienen deforestazioa, eta baita Afrikakoa ere, baita animalia eta landare espezie ugari desagertzea ere, orangutanak barne.

Turroiaren eskaria mundu osoan hazten bada, palma-olioaren erabilera ere bai, ekoizpen handiko osagai merkea baita, eta turroi tradizionalenak ere nekez egongo dira haren presentziarik gabe. Hala ere, posible da turroian erabiltzen den palma-olioak zigilua eramatea eskatzea Palmondo Berdea, oso kritikatua dena, baso-soiltze handia saihesteko dauden ekimen gutxietako bat da.

Bestalde, trans gantzak baino hobea den arren, ez da komeni palma-olioa duten produktuak gehiegi erabiltzea, bere gantz-azidoen kate luzeak direla eta, baduelako... arazo kardiobaskularrak sortzeko joera egilea arterietan prezipitazioa.Arazo handia da industria-elikagai ugarik palma-olioa dutela. Zentzu honetan, palma-olioa batez ere turroi eta txokolate modernoetan erabiltzen da.

 Petróleo, Jabón, Pétalos De Rosa

2. Kakaoa

Kakaoa, txokolatearen lehengaia, turroi askoren oinarria da. Tradizionala ez bada ere, egia da urteetan zehar jendearen gustuak zapore eta zapore modernoagoetara jo duela, eta askotan txokolatea ere sartzen dela konbinazioan. Munduko kakaoaren % 70a ekoizten da Ghana eta Boli Kosta.

Barruan Txosten hau, eldiario.es-ek duela hilabete batzuk azaldu zuen nola kakaoaren industria zen haur askorentzako 'esklabo' bizibidea Boli Kostatik, goi-mailako hezkuntzarako sarbidea galarazi zitzaien nekazari txikien seme-alabak. Eskariaren igoerak presio handiagoa eragingo die haiengan eta askok lan egiten duten basoetan. babestuta eta deforestazio arriskuan.

Chocolate, Oscuro, Café, Confiserie

3. Almendrak

Almendrak turroiaren berezko ezaugarriak dira, arrautza-gorringoa edo eztia bezala: antzinatik erabili izan den osagai klasiko eta artisaua da. Bidegurutzea sortzen da... Almendraren eskaria eskaintzaren gainetik hazten ari da, hau da, turroiaren esportazioa handitzen bada gerta daitekeena, arazo ekologiko bat sortzea..

Arrazoietako bat almendra-arbola dela da zuhaitz oso lehiakorra eta ur asko behar du etekin ona lortzeko, beraz, klima-aldaketaren eta lehorte gero eta handiagoaren testuinguruan, ez da komeni haren laborantza handitzea. Gainera, batez ere Mediterraneoko kliman hazten den zuhaitza da.

San Joaquin haranean, Kaliforniako Erdialdeko Harana Arazo hau ondo ezagutzen duteEskualdea munduko almendra ekoizle nagusia da, batez ere almendra esnea ekoizteko, eta horren eskaria handitzen ari da. Haranean Almendrondoen ureztatze beharren ondorioz, akuiferoak lehortzen ari dira.Turroia esnearekin konbinatuko balitz, eremu horretako tentsioa bikoiztu egingo litzateke.

Almendras, Nueces, Asado, Salado

4. Eztia

Eztia turroi tradizionalen beste klasiko bat da, ziurrenik arabiar gozogileek erabiltzen dutena, beren "pastela" ospetsuan bezala. Baina berriro ere arazo ekologikoaren itzala Turroi klasikoaren esportazioa ere sendotzen bada, eztiaren eskariaren etorkizuneko igoera espero da.

-n Europako merkatuan maiz gertatzen diren irregulartasunak, tokiko ekoizleen aldeko legediak baimenduta, gehitu behar da erleen desagerpen progresiboa, azken urteotan 40% ekoizpena murriztu dutenak. Horrek Txinako eztiaren inportazioak handitzeko arriskua ere handituko luke, askotan adulteratua izan dela susmatzen da.

Miel, Sweet, Jarabe, Orgánicos, Oro

 

5. Azukrea

Azukrea Latinoamerikako motor ekonomikoa da, askotan garro ilunekin, baina azukre-kanaberak oihan-eremuetan edo esklabo-lanean egin dezakeen presioa edozein dela ere, osagai hau da arduraduna janariarekiko mendekotasun okerrenetako bat inoizko. Gaur egungo kontsumitzaileen gustuak turroi modernoenetara jotzen dute, hau da, azukre presentzia handiagoak dakar -ahal bada- tradizionalekin alderatuta. Beraz, esportazio-objektu gisa, turroi modernoa kontsumoa mantentzeko Troiako zaldi bat da glukosa.

Terrones De Azúcar, Azúcar, Cubos